First Hotel City – med anor och atmosfär

cityhotell-fasad-600x400

First Hotel City

Järnvägsplan 1
632 20 Eskilstuna

Telefon +46 16-10 88 50
Fax +46 16-12 42 24
Mail Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Hitta till oss ›

Välkommen till Eskilstunas äldsta hotell!

historia-hissen 1898 ritades och byggdes den äldsta delen av hotellet av Valfrid Karlsson, som även har ritat operahuset och riksdagshuset i Stockholm. Herr Johansson drev hotellet från samma år med sju rum och två matsalar samt en liten reception. Allt återfanns i bottenplan. De tre våningarna ovanför utgjordes av lägenheter med 8 rum och kök. På hotellet arbetade även en piccolo vars arbetsuppgift var att få gäster som rest med tåg till stationen att bo på First Hotel City.

1937 byggdes hotellets andra del som sträcker sig längs Drottninggatan. Det var byggmästare Neuman som byggde denna del och ägde hela fastigheten. Byggmästare Neuman byggde även Klosters Kyrka här i Eskilstuna.

Samma år som andra delen byggdes köpte Sofi Westberg hotellrörelsen vilken hon drev tillsammans med sin syster Vivi. Vid den tidpunkten hade hotellet 24 rum varav ett av rummen hade toalett och ett annat hade badkar. Dessa rum var svårare att hyra ut på grund av att de var 3 kronor dyrare än de andra rummen. I korridoren fanns två badrum och fyra toaletter att tillgå för gästerna, kallt rinnande vatten och handfat fanns på alla rum. 

1945 köptes hotellet av min mammas moster, Jenny Pettersson, och 1955 köpte mina föräldrar, Ture och Magda Sars, i sin tur hotellrörelsen av henne. 1967 köpte de även fastigheten som innehöll både den äldre och nya delen. Våning efter våning i den äldre delen gjordes om till hotellrum. 1980 påbörjades den sista våningen och nu har hotellet 58 modernt utrustade rum.

1995 flyttade glasmästeriet ut från källarvåningen och hotellet övertog då lokalerna och renoverade dem tillsammans med den gamla kolboxen i husets källare till konferenslokaler och en bastuavdelning. Den gamla hissen, som är från 1910 och Eskilstunas äldsta, drogs då även ner till källarplanet och renoverades samtidigt med nytt maskineri. Efter Tures bortgång 1997 övertog jag hotellet och driver det idag tillsammans med min familj.

Med vänlig hälsning

Carina Sars
med familj och arbetskamrater

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
cityhotell-logo-vitFirst Hotel City
Järnvägsplan 1
632 20 Eskilstuna
Telefon
Fax
Mail
+46 16-10 88 50
+46 16-12 42 24
info@cityhotell.se

www.cityhotell.se